Veelgestelde vragen

Transpiratie

Het dragen van gesloten schoenen kan het transpireren verergeren. Met de volgende maatregelen vermindert u deze klacht:

  • Wissel regelmatig van schoenen. Na aanschaf van uw eerste paar kunt u aanspraak maken op een wisselpaar. Draag vervolgens de schoenen niet langer dan twee dagen achtereen.
  • Wij raden u aan uw schoenen regelmatig te luchten.
  • Draag dagelijks schone kousen of sokken van katoen of wol in de schoenen.
  • Was uw voeten regelmatig zonder zeep en gebruik desnoods bijvoorbeeld Transmuteer (verkrijgbaar bij Pruis).
  • Bij aanhoudende klachten kunt u uw huisarts of een dermatoloog raadplegen.

Natte schoenen

Droog of lucht de schoenen nooit bij een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Het leer zal daardoor uitdrogen, stijf worden en vervormen. Plaats er schoenspanners in en een aantal tissues of krant. Een koffiefilter gevuld met rijst of zout wil ook helpen.

Kraken

Kraken uw schoenen tijdens het lopen een beetje? Dan kunt u het beste wat talkpoeder strooien tussen het losse voetbed en de binnenzool. Het kan namelijk zijn dat het contact stroef is.

Ritsen

Een ritssluiting die niet meer goed loopt kunt u insmeren met een minimale hoeveelheid zeep, kaarsvet of bijenwas, of inspayen met een teflonspray. Pas hierbij op dat u het leer niet raakt, want dit kan vlekken veroorzaken.

Klittenband

Als uw schoenen sluiten met klittenband, kunt u deze het beste gesloten wegzetten. Zo voorkomt u dat er stof en haren in komen, waardoor de sluiting minder goed werkt.

Productietijd

Houdt u er rekening mee dat het maken van een volledig orthopedische schoen 8-10 weken duurt. Voor een semiorthopedische schoen kunt u rekening houden met 5-6 weken en voor steunzolen of aanpassingen aan uw schoenen 1-2 weken.

Voetverzorging

Goede voetverzorging is voor iedereen van belang. U verkleint hiermee de kans op eelt, likdoorns, ingegroeide nagels en andere vervelende klachten. Was uw voeten dagelijks en maak ze goed droog, beperk het gebruik van zeep, knip uw nagels recht en niet te kort af, laat overmatig eelt regelmatig verwijderenen smeer de voeten dagelijks in met een goede voetencrème.